Naturliga skönhetsprodukter

Ett led i vårt ökande medvetande om naturlighet, ekologi, tillsatsämnen och kemiska cocktails som ingår i vårt dagliga liv är att vi också ifrågasätter vad vi utsätter huden för, inte bara vad vi stoppar i oss.

Många kemikalier kan till viss del tas upp genom huden, som ju är vårt största organ, och naturligtvis påverkar det oss. Vi har äntligen börjat ifrågasätta vad som faktiskt finns i alla skönhetsprodukter vi använder. Hur pass naturliga är de egentligen? Vad är det vi smetar på oss? Du kan läsa mer om ämnet i denna artikel om naturlig skönhet.

En trend som växer mer och mer är därför ekologiska och naturliga skönhetsprodukter. Produkter där vi kan se att det inte finns några konstgjorda och onaturliga ingredienser, produkter vi kan lita på ur ett naturligt perspektiv. Det finns även nuförtiden hela skönhetssalonger som inriktar sig helt på ekologiska produkter, precis som det finns företag som inriktar sig helt på försäljning av ekologiskt smink och produkter för hårvård och så vidare. Ett exempel är så kallat rejuvenatorserum som enbart stimulerar hudens egna processer: serumet påskyndar läkning och stimulerar cellföryngring.

Andra produkter som diskuteras i ekologiska och naturliga sammanhang är exempelvis schampon. I bland annat just schampon finns en problematik som olika producenter närmar sig på olika sätt. Produkter gjorda av rena naturliga ingredienser är ofta mindre effektiva än de som har ”onaturlig” sammansättning. De gör inte håret lika rent. Hur ska man tänka kring detta? Är kunderna villiga att betala mer för produkter som inte är lika ”bra” bara för att de är mer naturliga? Olika företag resonerar olika.

Någon säger: vi använder de ingredienser som ger det bästa resultatet, naturliga eller inte. Andra kör naturligt hela vägen, trots att det i vissa fall kan ge produkter som inte är lika effektiva. De anser att kundernas önskan om naturliga produkter är viktigare.

För oss som konsumenter är situationen nu för tiden enkel: vi bestämmer oss för vilken linje vi vill stödja, tar reda på fakta kring varje företag och handlar helt enkelt därefter. Nu existerar i alla fall det helt ekologiska som alternativ vilket inte var fallet tidigare.