Tänk på de efterlevande- skriv testamente

Den dag då du inte längre finns kvar kommer att bli väldigt ledsam för dina anhöriga. För att dämpa deras sorger finns det saker du kan göra. Se till att det praktiska efteråt går smidigt genom att skriva ett klart och tydligt testamente.

Att mitt under sorgearbetet hamna i bråk med vänner och släktingar är mer än många klarar av. Därför är det din skyldighet att vara så rättvis som möjligt och utförligt motivera dina beslut. Då ökar chansen att alla inblandade visar förståelse.

Ge en gåva

Du har i ditt testamente möjlighet att ge gåvor till olika hjälporganisationer. När dina bröstarvingar har fått vad de har rätt till kan du själv välja vart resten ska gå. Här måste du vara extra noga med att undvika missförstånd. Om du är osäker på hur du ska formulera dig så kan du få hjälp på nätet.

Familjen går före allt

Din familj som känner dig väl förstår säkert att du vill ge en summa pengar till ditt favoritlag i fotboll eller skänka lite till hemlösa. Men ett gott råd är att vara måttfull. Barnen som har varit det viktigaste i ditt liv får inte känna sig besvikna eller lurade. Då blir deras sista minne av dig inte så ljust och fint som det ska vara.