Välj mer miljövänliga kläder

När man talar om ekologiskt är det mångas första tanke som går till livsmedel. Men så länge något är tillverkat finns det anledning att tro att det även finns ekologiska alternativ där ute. Och detta är absolut sant när det kommer till kläder.

Textilindustrins miljöpåverkan är till absolut största del produktionen av materialen. Man har uppskattat att det är så mycket som 80% i industrin.

Kanske den största boven i spelet här är bomull. Problemet med bomull är att det produceras ofta i väldigt varma länder och samtidigt kräver mycket vatten att odla. Konstvattning av bomull har länge varit ett stort problem. Och även när man köper vad som uppges vara ekologisk bomull betyder det inte att det är fritt från allvarlig miljöpåverkan eller andra problem.

Ett grundläggande tips för miljömedveten shopping är ofta att leta efter miljömärkningar. Men även här har det blivit lite mer problematiskt med tiden då vissa tillverkare har börjat med sina egna miljömärkningar. Och de är inte alltid lika tydliga som de oberoende parter kan tilldela. Naturvårdsverket har en bra lista av miljömärkningar man bör lägga större fokus på och tillit till.

Då just materialet kan vara en stor faktor i detta kan det vara värt att titta efter de som just väljer att återanvända material på ett eller annat sätt. Sportamore har bland annat skrivit om hur Adidas har tillverkat kläder av återvunnen plast.

En av de bästa sakerna man dock kan göra för att vara en mer miljömedveten konsument när det kommer till kläder är att välja kvalitet framför kvantitet. Köper man kläder som håller längre utnyttjar man också mer av plaggets livslängd och de kommer nog inte heller slitas ned lika snabbt. Att helt enkelt köpa färre kläder är med andra ord något väldigt positivt.