Tips på hållbara maträtter

Hållbarhet är ett begrepp som det talas allt mer om och kanske framför allt hur produktionen av mat skall kunna ske på ett hållbart sätt. Vill man som konsument vara miljövänlig och äta på ett hållbart sätt gäller det att äta sådan mat som det inte krävts så mycket resurser för att producera. Här kommer ett par tips på bra och hållbara maträtter.

Viltgryta

Ska man äta kött ska man äta vilt, som till exempel älg, hjort och vildsvin, eftersom dessa djur helt och hållet är uppvuxna i det fria, vilket gör att miljöpåverkan är mycket liten.

Ett bra tips om man köper viltkött är att göra någon form av gryta med förutom själva köttet även kan innehålla till exempel morötter, lök, svamp, grädde och även gärna en skvätt vin som skänker fin smak.

Biffar på baljväxter

Biffar är något som de flesta förknippar med kött, men faktum är att en biff absolut inte behöver innehålla kött utan det går alldeles utmärkt att göra biffar på bönor, ärtor eller linser.

Lägg bara bönorna, ärtorna eller linserna i blöt över natten. Mixa sedan till en smet och ha i lite lök och kryddor. Forma sedan till biffar och stek. Vips så har du jättegoda biffar som precis som köttbiffar fungerar utmärkt tillsammans med sås, potatis och lingon.