Te – en fantastisk dryck

Alla är bekant med te, majoriteten av oss har druckit det minst en gång och de många av oss dricker det regelbundet. På senare tid har te fått mycket uppmärksamhet tack vare studier som visat att te kan ha riktigt fördelaktiga effekter.
740939-cup-of-tea
Man kan dela in te i sex olika grupper:

  • Grönt te
  • Oolong
  • Svart te
  • Vitt te
  • Mörkt te
  • Gult te

Grönt, vitt och mörkt te är alla icke-oxiderade, vitt te är dessutom icke bearbetat. Oolong är delvist oxiderat te, svart te är fullt oxiderat och mörkt te är fermenterat. Alla dessa teer görs på tebusken Camellia sinensis, te som görs på andra växter brukar kallas för örtte, det vi i Sverige kallar för rött te är egentligen ett örtte.

Det mest hälsosamma av dessa te sorter är de icke-oxiderade tesorterna, och främst bland dessa är troligtvis grönt te. Tillverkningssättet av grönt te innebär att mycket av de nyttiga ämnena bibehålls, detta inkluderar en hel del antioxidanter men även ett antal vitaminer och mineraler. Eftersom det inte oxiderar får grönt te en starkare vegetabilisk smak som kan påminna om saker som gräs, hö eller alger, därför kan grönt te kräva lite mer tillvänjning än många andra tesorter.

Viktigt att veta om grön te är att det är mer känsliga än de vanliga svarta teerna, därför måste man se till att förvara dem på sätt sätt och inte använda för hett vatten när man tillagar det, runt 75-85 grader är en bra temperatur.