Ekologiska produkter för hud och hår

Att leva miljösmart behöver inte vara svårt eller dyrt. Det handlar helt enkelt om att göra mer medvetna val. 

skin-cream-ecological_420954214

Vi använder på tok för många kemikalier i håret. Silikon stänger hårstrået och låter det inte andas medan sulfater torkat ut håret. Just sulfater är nog den största boven eftersom den finns i många kommersiella schampon. När håret blir torrt kompenserar det med att producera med fett vilket gör håret flottigare och man måste tvätta det mer ofta. Det är en ond cirkel. Skippa schampon överhuvudtaget. Istället kan man tvätta håret med endast ekologiska balsam, eller möjligtvis ta en hårtvättning en gång i veckan med ägg, rågmjöl, äppelcidervinäger eller honung för att ta bort smuts. Håret älskar fukt och får oftast för lite av det. Det behöver också skydd mot sol, kyla och värme. Allt detta kan man åtgärda genom att tillsätta lite ekologisk hårolja.

Ekologiska hudprodukter har blivit populärt inte minst för den goda verkan de har, utan även för att det finns pengar att spara. Man kan nämligen skapa egna hudprodukter med vanliga hushållsprodukter. Självklart är livslängden inte densamma som de parfymerade, exklusiva alternativen i butiken. Men det är också en del av poängen: eftersom ekologiska produkter innehåller naturliga och fräscha ingredienser har de också kortare livslängd. Därför är det bättre att göra små mängder åt gången istället för att fylla upp en halvliters burk.

Du kan göra din egen peelingkräm med salt, olja (kokos, nypon, mandel eller liknande) och askorbinsyra. Ta en matsked av varje och gnugga in ansiktet. Den har effektiv och river bra, så var försiktig. Krämen kan också användas på kroppen men man får så klart öka på mängderna. Du slipper uttorkade ämnen och konserveringskemikalier som finns i vanliga skönhetsprodukter. Nu ska det nämnas att svenska livsmedel och produkter går igenom otaliga tester innan de säljs på den svenska marknaden. De är inte farliga, men långvarigt bruk kan vara skadligt för hud och hår. Dessutom finns det få garantier att all hantering kring skönhetsprodukten har skett på etiska och miljömedvetna sätt.

Om du vill göra din egen behöver du lite fler ingredienser. Men var för sig har de ganska lång levnadslängd så du hinner göra fler satser innan det är dags att fylla på förrådet. Här kan du läsa om hur du går tillväga för att göra ett basrecept för hudkräm. När du lärt dig grunderna kan du börja leka med receptet och skapa en helt personligt hudkräm.